Yorumları: 173
Konuları: 11
Kayıt Tarihi: 02-06-2009
Verdiği Teşekkür: 2
Aldığı Teşekkür: 0
RE: ''Kangal Değil Türk Karabaşı'' İddasının Reddi!!!
anadolu çoban kpı ise hepsi isminln kangal olması .çokta ,önemli deil.ayrıca simlt kuyruklu olan her kpk kangal deilse simlt kıvrık bile olmayan kpkler kangalmı renginden dolayı .büyük ala kırma denmiş .tam saf olan kaç tane kpk var .biri yörük biri ayı boğan biri boz . İskelet yapısı herşeyini belli eder kangal eğerki tam bir ırksa.akbaş belli bir ırk beyaz ne alası ne .çaparı nede göhüsünde damgası .akbaşa kimse kangal demez .akbaş akbaş .kangalda ole bişey yok.
Yorumları: 1,347
Konuları: 12
Kayıt Tarihi: 30-06-2009
Verdiği Teşekkür: 2
Aldığı Teşekkür: 2
RE: ''Kangal Değil Türk Karabaşı'' İddasının Reddi!!!
Alacan bunlara benziyormu sence ? Yanlızca renk ve kuyruktan ibaretmi ? Saf Kangallardan da ala köpekler çıkabilir. Bunun kabul edilebilir düzeyi vardır ya da üretimden çektirecek kadar fazla olabilen hatalılarda vardır ama hiçbiri alacan gibi olmaz. Büyük ala için sen Kangal diyorsan zaten tr deki bütük köpeklere Kangal demen lazım....
Yorumları: 554
Konuları: 21
Kayıt Tarihi: 08-05-2009
Verdiği Teşekkür: 1
Aldığı Teşekkür: 2
RE: ''Kangal Değil Türk Karabaşı'' İddasının Reddi!!!
(25-12-2009, Saat:06:58)alacan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bahsetmis oldugun tum canlılarda olan x ve y kromozomlarının kalıtımsal ozelliginin gelecek nesillere yani yavrularına aktarılması tabiiki dogru ama ala ve capar kopeklerin kangal soyundan sayılmaması teorisine katılmıyorum yy.dır anadolu coban kopegi olarak yasamlarını surduren bu kopekler tum fiziksel ve karakterist ozellikler olarak kangal ozelligi tasimasına ragmen sadece renk olarak ala ve capar olması yuzunden kangal statusune girmemeleri mantıklı degil zaten bununla ilgili olarakta yasadıgı cografya ve iklimsel farklılıklar sebebi ile renk ve tuy ozelliklerinin degismesi dogal bu sebeple soylemis oldugun kangal tek renk olur soylemi icin, tum kangal ozelligi tasiyan (simit kuyruk,kafa yapısı,govde,bacaklar vb.) ala ve capar renk kopekleri boyamak gerekiyor sanırım kangal literaturune girmeleri icin haydi boyahaneye ala ve capar kopek sahipleri
bak güzel kardeşim bu konuda senin yada benim ne düşündüğümüz önemli değil.bu uluslar arası köpek litaratüründe böyle. zaten kemik bilimciler ve köpek uzmanları kabgalın sınırını çizmiş şeklini rengini belirlemiş. sen katılmassın eyvallah kimsede bişe diyemez.
gelelim büyük ala ya. alanın sahibi bikere alayı kangal olarak değil malaklı olarak ayrı bir ırk gibi göstermeye çalışıyor. sen kangal diyorsan onada diyecek bişe yok.bir köpeğin benzer özellik göstermesi farklıdır. ayrı ırk olması farklıdır.
Yaşasın Türkiye halklarının kardeşliği.Kahrolsun küresel emperyalizm.
Yorumları: 173
Konuları: 11
Kayıt Tarihi: 02-06-2009
Verdiği Teşekkür: 2
Aldığı Teşekkür: 0
RE: ''Kangal Değil Türk Karabaşı'' İddasının Reddi!!!
mimkelam kardeşim.sence sadece kuyrukmu .alacanı canlı g;rmen lazım.benzemeyen yanlarını sen söylermisin.gösterdigin resinlerde ki kplrin hepsi kangalmı. Anadoluda .çoban kpleri hepsi birblrinin akrabasıdır,.eğerki kangal olarak isim koyacaksan kuyruk kafa iskelet yapısı renk sabit olacak .damak mühürü kamçı kuyruk böyle birşey yok .
sarısaka sana katılıyorum .herkes kafasına göre kpgine cins koyuyor kangal da olmassa olmaz , özelllkler varsa kabul etmek lazım .malaklı .boz karabaş karabaka karayaka .herkez bir isim koymuş. Rotweilerde bir kasaba ismi .dünyanın nersine gidersen git rot yine rot.veya almam kurt kpgi .yada diıer kpk ırkları .yıllarca alman kurt kkpgi besledim .tek parça beyaz olmaz varsa bozuktur .kuyruk düz olmalıdır yoksa olmaz . Anadolu .çobank kpleri bizlm kplrimiz bence kangal adı altında toplanması yanlış . Düz kuyruklu kpkgi kangal olarak yansıttmak ne kadar doğru omazsa sadece kuyruğu simlt diye kangal demekte olmaz .kpeğln renginden dolayı kangal diye satıllançok yavru var .saygılar
Yorumları: 756
Konuları: 135
Kayıt Tarihi: 20-07-2009
Verdiği Teşekkür: 36
Aldığı Teşekkür: 31
RE: ''Kangal Değil Türk Karabaşı'' İddasının Reddi!!!
Standart Niçin "karabaş"?
Bu köpeğin isminin “Kangal” değil, “Karabaş” olması gerektiği konusunda bir karar aşamasındayız.
Kısaca özetlemek gerekirse, böyle bir karar niçin vardık?
“Kangal” ismi; hatalı, suni ve uydurma bir isimdir. Bizim köpeğimizin ismini, Messrs J. Lloyd isminde bir İngiliz veremez. Bizim köpeğimizin ismini, İngiliz Köpek Kulübü veremez. Bizim köpeğimizin ismini, ABD Köpek Kulübü veremez.
Biz veririz.
2- Sadece doktora çalışmaları sebebiyle yaklaşık 12.000 km yol yaptım. Türkiye’nin dörtte üçünü gezdim. Onlarca il, yüzlerce ilçe ve köyden geçtim. Yine mübalağasız, yüzlerce köpek sahibi ile görüştüm ve yüzlerce köpek gördüm. Bu gördüklerimden; doktora çalışmasına aldığım il sayısı 41, ilçe sayısı 71, köy sayısı 119, yetiştirici sayısı 201 ve köpek sayısı 735’tir. Veri Toplama Formları’nı köpeklerin ismini yazmam gerekiyordu. Tüm samimiyetimle söylüyorum, sahipleri tarafından ismi “Karabaş” olarak beyan edilen köpek sayısı 200 civarında idi. Görüştüğüm yüzlerce yetiştiricinin çoğu, Türkiye’nin yarısından fazla vilayetinde doğal olarak yaşayan bir köpeğe, Sivas’ın ufak bir ilçesinin isminin verilmesini kabul etmiyordu. Sivaslı olduğumu zannedip, benimle sert şekilde tartışmaya niyetlenenler de oldu.
“Siz bu köpeği hangi isimle çağırıyorsunuz?” diye bir çok kişiye sordum. Hemen hepsi
“Çoban Köpeği/iti”, “Koyun Köpeği/İti” ve “Karabaş” cevabını verdi.
“Çoban” ve “Koyun” kelimeleri kullanma amacına yönelik, genel isimlerdir. Bunlar bir köpeğe özel bir isim olamaz. Dünyada böyle bir örnek yok. Ama “Karabaş” ismi, köpeğin fenotipi ile ilgili bir tanımlamadır ve “Karabaş” bir isim olabilir
İDDİA : "Kangal Köpeğinin kökeni Sivas Kangal’dır"
Bu tamamen yanlış ve yalan bir bilgidir.
Kangal Köpeği mahalli ve bölgesel bir ırk değildir. Denizli Horozu, Van Kedisi gibi sadece dar bir bölgede en iyi örnekleri bulunan bir ırk hiç değildir. Kangal Köpeği Türkiye’de koyunun ve daha doğrusu Akkaraman Koyunu’nun bulunduğu her yerde bulunur. Adana, Antalya gibi, yüksek nem ve sıcağın ikisinin bir arada bulunduğu sahil kesimleri hariç, Türkiye’nin hemen her yerinde Kangal’a rastlanabilir.
Coğrafi özelliğinden dolayı, bazı bölgelerde koyunculuk yaygın bir üretim dalı olmuş ve bu bölgelerde Kangal Köpeği daha çok bulunur olmuştur. Mesela Kangal İlçesi bu bölgelerden birisidir. Ama bu köpeğin ismi yanlışlıkla Kangal olarak kalınca, insanlar şöyle bir hisse kapıldılar: “Kangal Köpeği’nin kökeni Kangal İlçesi’dir. En iyi örnekleri burada bulunur.” Bu tamamen yanlış bir inanıştır.
ABD’ye ilk Kangal Köpeği Ankara’dan, İngiltere’ye ise Konya’dan götürülmüştür. Aslında Kangal Köpeği’nin en iyi örnekleri Konya’da bulunabilir. Çünkü Konya’da ki koyun sayısı yaklaşık 1,8 milyon baştır. Konya, Türkiye’de en çok koyuna sahip 2. vilayettir (En çok koyuna sahip 1. vilayet Van’dır ve yaklaşık 2,4 milyon baştır. Ama Van’daki koyunların yaklaşık 2,2 milyon başı (%93’ü) Morkaraman’dır ve buradaki yetiştiriciler çoğunlukla Kangal yetiştirmezler.). Sivas’daki koyun sayısı ise yaklaşık 600 bin adettir. Beher 100 koyuna bir adet Kangal Köpeği düştüğünü kabul edilirse, normalde Konya’da 18 bin, Sivas’da 6 bin köpek olur. Nerede daha çok ve kaliteli Kangal bulunabileceği bu basit orantı ile tahmin edilebilir.
Bundan 15-20 yıl önce Kangal’ın herhangi bir köyünde güzel bir Kangal bulunabilirdi. Ama yanlışlıkla çoban köpeğimizin ismi Kangal Köpeği olarak kaldı. Bu yüzden herkes yavru ve ergin köpek almak için Sivas ve Kangal İlçesi’ne hücum etti. Günümüzde Kangal İlçe merkezi ve çevresindeki köylerde saf Kangal bulmak şans işidir.
Herkesin ya Sivaslı bir öğrenci arkadaşı, ya Sivaslı bir asker arkadaşı veya yanında çalışan Sivaslı bir iş arkadaşı vardır. İnsanlar bu tip dost ahbap ilişkisi neticesinde, Sivas ve Kangal’dan enik getirtti ve orada ki sayısını azaltıldı.
Kangal Köpeği bir Türkiye Köpek Irkı'dır ve Türk Dünyası'na aittir. Bu ırkın menşei Sivas İli değildir. Ama Türk Çoban Köpeği’ne yapılan yanlış isimlendirme sonucu, bu köpeğin nesli Sivas’ta neredeyse tüketildi. Bunu yurt dışından gelen yabancılar da gözlemlemektedir.
Amerikan Kangal Köpeği Kulübü Genel Sekreteri ve Saymanı Sue Kocher, “Kangal İlçesi’ne Kangal Köpekleri’ni incelemeye ilk defa 1996 yılının sonlarında geldim. İkinci gelişim 2001 yılında oldu. Bu 5 yıllık zaman dilimi içinde gerçekleşen değişme inanılmazdı. Bir zaman döndüğüm her köşede göze çarpan büyük koyun sürüleri ve köpeklerin yerini 2001’e geldiğimizde, başlarında bazen bir av tüfeğiyle seyahat eden bir çoban ama tamamen köpeksiz büyükbaş hayvan sürüleri almıştı. 1996’da çok az Kangal melezi görülürken, 2001’de pek çok melezle ve sürü başında daha kalitesiz çoban köpeği ile karşılaştım.
Kangal (Karabaş) Köpekleri'nin kökeni Orta Asya’dır. 11. yy.da Anadolu’ya akn akn gelen Türkler, muhtemelen yanlarında üç tür hayvan getirmişlerdi; At, koyun ve köpek. At, binek ve araba çekme hayvanı olarak kullanılıyordu. Koyun, hem yolculuk esnasında hazır gıdaları idi. Köpek ise insan, hayvanlar ve eşyalara bekçilik hizmeti için kullanılıyordu. Günümüzde Orta Asya Cumhuriyetleri’nde, Kangal Köpeği’ne benzer köpeklere her bölgede rastlanmaktadır.
Bundan daha önemlisi, Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Türkler’in göç yolu üstünde de Kangal Köpeği’ne benzer köpekler bulunmaktadır. Fars ve Araplar’ın yaşadığı İran’ın güney bölgelerinde Kangal Köpeğine benzer boz post renkli köpekler bulunmamaktadır. Ama Azeri Türkleri’nin yaşadığı ve Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Türkler’in göç yolu üstünde bulunan İran’ın kuzey bölgelerinde, Kangal Köpeği’ne fenotipik olarak benzeyen köpekler halen bol miktarda yaşamaktadır. Kangal Köpeği’nin orijinini aramaya yönelik, Ocak-2006 tarihinde bu bölgeye bir gezi yapılmıştır. Iran, Afganistan ve Türkmenistan’a yapılan bu gezide, Kangal Köpeği fenotipinde köpekleri görme ve fotoğraflama imkanı olmuştur.
O bölgede yapılan araştırma ve soruşturmalarda, Kangal Köpeği’ne benzeyen bu köpeklerin bir çok benzerinin, diğer Orta Asya Cumhuriyetlerinde de bulunduğu öğrenilmiştir. Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan‘da bu köpeklerden bulunmaktadır. Moğolistan’ın batı tarafında, nüfusunun %80’ini Kazak Türkleri’nin meydana getirdiği Bayan Ölgiy Vilayeti bulunmaktadır. Burada da, Kangal Köpeği görünümlü köpeklerin, koyun yetiştiricilerin elinde bol miktarda olduğunu öğrenilmiştir.
Anadolu’dan Orta Asya’ya herhangi bir Türk göçü olduğuna dair bir kayıt bulunmamaktadır. Halbuki bu göç bildiğimiz kadarı ile yaklaşık 1.000 yıl önce Orta Asya’dan Anadolu’ya olmuştur. Öyleyse Anadolu’daki Kangal ve Akbaş Çoban Köpekleri Orta Asya’dan gelmiş olmalıdırlar.
Yorumları: 554
Konuları: 21
Kayıt Tarihi: 08-05-2009
Verdiği Teşekkür: 1
Aldığı Teşekkür: 2
RE: ''Kangal Değil Türk Karabaşı'' İddasının Reddi!!!
bu iddayı tamamen sebepleri ile reddedik. bir iddayı ortaya koyarken duyguyla değil, bilim ile izah etmek daha akıllıcadır.
zaten sende iddanda belirtiyosun'' melez köpekler'' diye. melezlik ilaki gözle görülür bariz renk farkları ile olmaz. köpeğin doğal seleksiyon içindeki yavrulama aşaması veya belli bir yaştan sonraki fiziki bozulmada melezliğin kanıtı olabilir. İngiliz köpek kulübüne karşı çıkmanı anlıyor ve saygıyla karşılıyorum ama onların bu köpeklerin kemik yapısı hakkında ortaya koydukları similatörler ve çalışmalarda takdire şayandır. onun için dünyann neresinde olursa olsun köpekçi köpekçidir. bu sevginin ve bilimin dili me milliyeti olmaz.
Yaşasın Türkiye halklarının kardeşliği.Kahrolsun küresel emperyalizm.
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. TR KANGAL web sitesi hayvan severlerin oluşturduğu bir platformdur. sitemizde kumar, bahis vb. yasadışı faaliyetlerin sağlanması söz konusu değildir. trkangal.com daki videolar internet ortamında yayın yapan diğer video sitelerinden alıntıdır. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. 5651 Sayılı kanun’un 8. maddesine ve T.C.K’nın 125. maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. sitemiz de sansürlenmemiş içerik yoktur. telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, hakkında t34h3r@trkangal.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler tarafımızdan incelenerek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır.