Yorumları: 11,010
Konuları: 4,640
Kayıt Tarihi: 02-02-2009
Verdiği Teşekkür: 424
Aldığı Teşekkür: 1660
Yavru Kopeklerde Sosyallesme
Yavrular o kadar meraklı, hareketli zekidir ki, köpeğinizi eve getirdiğiniz andan itibaren eğitimine başlamanız gerekir. İsteseniz de istemeseniz de! Etrafı kirletmesi, eşyaları dişlemesi her yerde dolaşması, havlaması ve her hareketi denetim gerektirir. Onu bütün bunların nerede ve ne zaman uygun olduğu ve olmadığı konusunda sürekli uyarmamız gerekir. Sekiz haftalıktan itibaren yavrunun eğitimine başlamalısınız. Aşılarının tamamlanması ve sağlık muayenesinden sonra, iş terbiyeye gelir. Bu bölümde yavru köpeklerin eğitimine eğileceğiz, buradaki bilgiler köpeğinizin ileri yaşlardaki eğitiminde de yardımcı olacak.
Sosyalleşme
Ailenize yeni katılan birey için önce sizi kutlamak isteriz. şu andan itibaren ona aile düzenini öğretmeye başlamalısınız. Bunu kendinizden çok, onun için yapmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Yavruyken sosyalleştirilmemiş bir köpek çevreye uyum sağlayamaz, dolayısıyla kendi de mutsuz olur. Böyle bir köpekle yaşam zordur. Oysa küçük yaşta sosyalleşebilen bir köpek, ortamına uyum sağlar ve daha çabuk eğitilir. Dahası, yanlışlıkla yapılan şeylere karşı hoşgörülüdür. Eve gelen bir konuğun köpeği rahatsız edecek oyunlar yapması ya da kuyruğunu ezen bir şöförün onu sevip öpüp özür dilemesi, sosyalleşmiş bir köpeği yumuşatabilir.
Bu eğitim, önce köpeğinizin rahatça dolaşıp keşfetme içgüdüsünü tatmin edebileceği bir özel mekanı olmasıyla başlar. Burası daha öncede bahsettiğimiz gibi sınırlı bir alan olmalıdır. Köpeğin diğer hayvanlara, insanlara, bulunduğu yere ve etraftaki insanlara alıştırılması gerekir. Tehlikelere karşı onu korumak için köpeğinize tasma takmanız şarttır.
Köpeğinizin mümkün olduğunca değişik insanlarla karşılaşması gerekir. Her türlü insanla karşılaşması için onu bol bol dışarı çıkarın, parklara, çarşıya götürün. Arada sırada güvenebileceğiniz bir dostunuzla köpeğinizi bir saatlik sürelerle yalnız bırakın. Bu şekilde, sizin yokluğunuzda da kendine güven duyabilmesini sağlarsınız. Köpeğinizden ayrılırken asla veda etmeyin, çünkü sizi kaybetme endişesine kapılabilir. Olayı mümkün olduğunca olağan bir şekilde göstermeye çalışın, geri geldiğinizi görünce bu duruma alışacaktır.
Bir köpeğin, insanların kullandığı araçları da tanıması gerekir: Bisiklet, çim biçme makinesi, çöp arabaları gibi. Ayrıca asansör, merdiven ve ses çıkaran elektrikli ev aletlerini de tanımalıdır. Düz, çakıllı, kumlu yollarda ve evde parke, müşamba gibi yüzeylerde yürümeye alışmalıdır. Ona öğrettiğiniz komutları sadece evdeki ortam içinde algılamaması için bütün bu farklı ortamları tanımalıdır. Böylece köpeğinizle sokağa çıktığınızda siz de, köpeğiniz de, çevredekiler de rahat eder. Tatiller ve seyahatler sorun olmaz. İmkanınız varsa onu tasmayla sahilde dolaştırarak suya da alıştırın. Rahatladığını hissedince tasmayla suya girmesine ve biraz olsun yüzmesine izin verin. Ama köpeği birdenbire suya atmayın!
Kedi, tavuk, at, kuş, kertenkele gibi hayvanları tanımasına fırsat verin. Köpekler tanımadıkları bir şeyle karşılaşınca huzursuzlanır, hatta saldırganlaşabilir. Hem kendi köpeğiniz hem de diğer hayvanların güvencesi için tasma kayışını bırakmadan gerektikçe gevşetip çekerek tepkilerini komutlarla kontrol edin.
Bu ilk sosyalleşme aşamasında onu ürkeceği ortamlara sokmayın. örneğin ilk günden hayvanı buz gibi bir suya sokmayın. Köpeğin çevresini tanırken göstereceği üç tepki vardır: Koklama, havlama ve sırtındaki tüylerin dikilmesi. Bu tepkilerden hangisini gösterirse göstersin, siz hiçbir şey yapmadan bekleyin. O sırada düşünüp tartıyordur, dikkatini dağıtmamalısınız. övgü ya da yergi, onun çevresini keşfetmesini etkileyecektir; bu yüzden kendi haline bırakın. Böylece köpeğiniz hem keyfine göre etrafı keşfetmekten keyiflenir hem de bazı ters durumlarda nasıl davranacağını öğrenip kendi kendini eğitmeye başlar. Eğer güvensiz ve korkak davranıyorsa onu rahatlatmaya çalışmayın. Bu duyduğu korku ve güvensizliğini daha çok arttırır. O anda ürktüğü şeyden kaçmaması için tasmasını sıkın. Korkusunu yenemediği durumlarda önüne bir iki parça ödül maması atın. Bir iki lokma aldıktan sonra rahatlayacaktır çünkü yiyecek her zaman köpeklerin en sevdikleri şeydir ve bu zor durumu kafasında yemekle özdeşleştirmesi ona teselli olur.
Köpeğinizin arabaya binmeye alışması, veterinere giderken huysuzlanmaması ve tüyleri kırpılıp taranırken kuaförde uslu oturması için de eğitilmesi gerekir.
*** Degerli Uyelerimiz ***
( Yardima ihtiyaci Olan Uyelerimiz icin )
Sitemizde Problem Yasayan Uyelerimiz Whatsapp Davet Ediyoruz ( VIDEO - RESIM - UYELIK - GENEL YARDIM )
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. TR KANGAL web sitesi hayvan severlerin oluşturduğu bir platformdur. sitemizde kumar, bahis vb. yasadışı faaliyetlerin sağlanması söz konusu değildir. trkangal.com daki videolar internet ortamında yayın yapan diğer video sitelerinden alıntıdır. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. 5651 Sayılı kanun’un 8. maddesine ve T.C.K’nın 125. maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. sitemiz de sansürlenmemiş içerik yoktur. telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, hakkında t34h3r@trkangal.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler tarafımızdan incelenerek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır.