Yorumları: 161
Konuları: 11
Kayıt Tarihi: 16-03-2010
Verdiği Teşekkür: 0
Aldığı Teşekkür: 1
Köpekler İçin Yararlı Bilgiler
DERİ:
· Köpeginizi insan sampuanlariyla yikamayiniz.
· Köpeginizi en sik ayda bir kez yikayiniz.
· Kedinizi çok kirlendigi zaman yikayiniz.
· Köpek ve kedinizin dis parazit mücadelesini düzenli olarak veterinerinize yaptiriniz.
· Beslenme konusunda veterinerinize danisiniz.
· Düzenli olarak kedi ve köpeginizi tarayiniz.
· Kedi ve köpeginizi deri problemi olan diger hayvanlardan uzak tutunuz.
· Hayvaninizin derisi ve tüyündeki degisiklikler konusunda veterinerinize danisiniz.
· Hayvaninizin direkt günes isigindan faydalanmasini saglayiniz.
TIRNAK:
· Köpeginizi düzenli olarak yürüyüse çikariniz.Tirnaklarinin dogal olarak asinmasi onun için en iyisidir.
· Kedinizin tirnaklarini "törpülemesi"için sert bir zemin saglayiniz, bunu kendiniz hazirlayabilir veya hazir olarak alabilirsiniz.
· Köpeginizi senede en az iki kez parmak aralari dahil tras ettiriniz (uzun tüylü irklar için).
· Her yürüyüstten sonra köpeginizin parmak aralarini ve tirnaklarini kontrol edip temizligini yapiniz.
Bunu yaparken kesinlikle yapay temizlik malzemeleri kullanmayiniz.
KULAK:
· Köpeginizin kulaklarinin içine kesinlikle su kaçirmamaya özen gösteriniz.
· Aracinizda giderken köpeginizin açik camdan disari bakmasini engelleyiniz.
· Herhangi bir kulak probleminde veterinerinerinize danismadan müdahalede bulunmayiniz.
· Uzun tüylü irklar için kulak tüylerini kisa kestirmeye özen gösteriniz.
· Cocker gibi uzun ve sarkik kulakli irklar için kesinlikle özel su kaplari edininiz ve kulaginin islanmasini engelleyiniz.
· Köpeginizin beslenmesinde veterinerininize danisiniz.
· Özellikle otluk alanda gezindikten sonra kulagini kontrol ediniz.("pisipisi otlari" vs.)
· Kulak problemi olan hayvanlardan kedi ve köpeginizi uzak tutunuz.
· En çok 6 ayda bir kedi ve köpeginizin kulaklarini veterinerinize kontrol ettriniz.
GÖZ:
· Köpeginizin trasinda (uzun tüylü irklar için) göz etrafini iyice açtiiniz.
· Aracinizda giderken köpeginizin açik camdan disari bakmasini engelleyiniz.
· Göz problemleri için veterinerinize danismadan müdahalede bulunmayiniz.
DİŞ:
· En çok alti ayda bir düzenli olarak veterinerinize dis kontrolü için gidiniz.
· Kesinlikle uygun olan kuru mamayi kullanmaya özen gösteriniz. · Köpeklerinize sekerli, yumusak, bakteri üremesine uygun, yiyecek vermeyiniz.
· Agiz kokusu olan köpek ve kedinizi hekiminize gotürünüz.
Köpeğinize bunları asla yedirmeyin:
Çikolata: Köpekler için tehlikeli iki madde içerir. Biri theobromin, diğeri kafein. Köpekler için son derece tehlikeli olan bu maddeler, insan için üretilmiş tüm çikolata çeşitlerinde bulunur. Bitter ve koyu kıvamlı çikolatalarda daha da fazla miktarda var. Yaklaşık 60 gram kadar bir bitter çikolata, 10 kilogramlık bir köpeği zehirleyecek miktarda teobromin içerir. Bu maddelerin tüketilmesi ishale, kusmaya, titremelere, sinir sistemi problemlerine, nöbetlere, kalp rahatsızlıklarına ve hatta ölümle sonuçlanabilen sorunlara yol açabilir. Genel prensip olarak köpekler için özel hazırlanmış ve teobromin içermeyen ödül çikolataları dışındaki tatlıları köpeklerinize yedirmemelisiniz.
Soğan ve Sarımsak: Çok miktarda tüketildiğinde hemolitik anemi olarak adlandırılan türde bir kansızlığa yol açar. Çok çok az miktarda sarımsak zararsız, hatta bazen köpeklerde iştahı açma açısından faydalı olarak kabul edilebilir. Soğan ise sarımsağa göre köpekler için daha da tehlikelidir. Bu nedenle köpekleri az miktarda bile olsa soğan ve soğanla pişirilmiş yiyeceklerden uzak tutmak gerekir.
Yaş ve kuru üzüm: Sebebi henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, üzüm hem yaş hem de kuru olarak yedirildiğinde köpeklerde zehirli olabilmekte. Üzümden kaynaklanan zehirlenmelerde köpeklerde uyuşukluk, kusma, ishal ve böbrek yetmezliği belirtileri gözlenmekte. Kuru üzüm ise bu açıdan daha büyük bir potansiyel zehirlenme riski.
Alkol ve alkollü yiyecek-içecekler: Köpeklerde alkolün emilimi çok hızlı olur. Bu nedenle alkol ve alkol içeren içecek ve yiyecekler ciddi zehirlenmelere, kalp problemlerine, nöbetlere, vücut ısısının düşmesine, böbrek tahribatına, bazen de koma ve ölüme yol açabilmekte.
Sığır, koyun ve tavuk kemikleri ve balık kılçıkları: Yutulduğu taktirde köpeklerde sindirim sisteminde ciddi tahribatlara ve bağırsaklarda yırtılmalara neden olabilir. Bu nedenle tüm kemik türlerini evcil hayvanlarınızdan uzak tutmalısınız.
Çiğ balık: İçerdiği tiaminaz enzimi nedeniyle köpeklerde B1 vitamini (tiamin) eksikliğine bağlı sorunlara yol açabilmekte. Özellikle düzenli ve uzun süreli olarak çiğ balık yiyen köpeklerde sinir sistemi ile ilgili ciddi hastalık tabloları karşımıza çıkabilmekte ve tiaminaz enzimi çok miktarda tüketildiğinde ölüme yol açabilmekte. Pişmiş balık bu tarz bir tehlike içermemekte.
Çiğ yumurta: Çiğ yumurta akn ın içinde bulunan avidin maddesi, vücutta B7 vitamininin (biotin) emilimini azaltmakta ve yetersizliğine neden olmakta. Bu durum ciddi deri ve tüy problemlerine yol açabilmekte. Bir diğer nokta, çiğ yumurtada salmonella olarak adlandırılan mikro organizmaların da enfeksiyon etkeni olarak bulunabileceği ve köpekleri hasta edebileceği.
Patates ve domates: Fazla miktarda tüketildiğinde içerdiği oksalatlardan dolayı sindirim sistemi, sinir sistemi ve idrar yollarında sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Domatesin yaprakları, dalları ve kökleri sadece köpekler için değil insanlar için de zehirli olabilir. Yeşil ve ham domatesler ile patates kabukları da köpeklere yedirilmemeli.
Çay, kahve ve kakao: Ksantin, kafein ve teheofilin gibi sinir sisteminde, idrar yollarında ve kalp kasında problemlere yol açan maddeler içerirler.
Ksilitol: İnsanlar için hazırlanan diyet ürünlerde bulunan bir madde olan ksilitol, köpeklerde kan şeker düzeyinin ani olarak düşmesine, depresyon ve koordinasyon bozukluğu gibi sinirsel belirtilere yol açabilir. Hızla tedavi edilmezse ölüme neden olabilir.
Ceviz ve makadamia fındığı: Zehirlenmelere yol açabilmekte.
Meyve çekirdekleri: Zehirli maddeler içerebilmekte. Ayrıca erik ve şeftali çekirdekleri gibi büyük çekirdekler, sindirim sistemi problemlerine ve özellikle tıkanmalara yol açabilir.
Mantar türleri: Köpeklerde özellikle yabani mantar türleri karın ağrısı, böbrek ve karaciğer harabiyetleri, kusma, ishal, kasılma, koma ve ölümle sonuçlanan zehirlenmelere neden olabilmekte.
Kedi maması: Çok fazla protein ve yağ içerdiği için uzun süre tüketildiğinde köpeklerde beslenme hastalıklarına yol açabilir.
Sucuk, salam, sosis, pastırma: Fazla miktarda baharat, sodyum, protein ve yağ içerdiği için çok miktarda tüketildiğinde köpeklerde ani sağlık sorunlarına yol açabilir.
Süt ve sütlü besinler: Çoğu kez laktozu tolere edemeyen köpeklerde sindirim sistemi problemlerine ve ishale yol açarlar. Sütü sulandırmak bu sorunu ortadan kaldırmaz. Köpeğinize sütlü bir şeyler vermek isterseniz az miktarda yağsız ve kaymaksız düz yoğurt verebilirsiniz.
Bebek mamaları: Özellikle yavru köpeklerin beslenmesinde kullanılması ciddi sağlık sorunlarına ve yetersizliklere yol açabilmekte.
Trabzon hurması: Bağırsak tıkanmalarına ve ishale neden olabilmekte.
Küçük Hindistan Cevizi (muskat - hintcevizi): Zehirlenmelere ve ölüme neden olabilmekte. Bunlara ilave olarak fazla tuzlu yiyecekler vücuttaki elektrolit dengeyi bozarken, şekerli gıdalar köpeklerde şeker hastalığına, diş problemlerine ve kilo almaya neden olabilmekte.
Karaciğer: Fazla miktarda karaciğer yedirilmesi A vitamini zehirlenmesi yapabilir.
Küflü, bayat gıda: Komaya sokabilir, ölümüne sebep olabilir.
Sofra artıkları: Uzun vadede ciddi beslenme yetersizliklerine ve metabolizma hastalıklara neden olabilmekte.
DİKKAT YÜZDE 10’U GEÇMESİN
Köpeklere zararlı olmayan yiyecekleri, veteriner hekiminiz tarafından formüle edilmiş ev yapımı mamalar ya da ticari köpek mamalarının dengesini bozmayacak kadar az miktarda vermelisiniz. Diğer yiyeceklerden köpeğinize verirken genellikle köpeğinizin günlük mama tüketim miktarının yüzde 10’unu aşmamaya dikkat etmelisiniz.
Pire kontrolü ve pire önleme
Evcil hayvanlarımıza bulaşan pireler ile mücadele birden fazla adımdan oluşmaktadır. Yetişkin pireler zamanlarının çoğunu hayvanların üzerinde geçirirler. Yumurta ve larva halindeki pireler ise daha çok çimen, halı, kilim, yatak gibi alanlarda bulunurlar.
Kediniz ya da köpeğiniz üzerinde yakaladığınız her bir pire, evinizde ya da bahçenizde yüzlerce yumurta olduğunun göstergesidir. Bu nedenle kökten bir çözüm düşünüyorsanız, pire ile mücadelede sadece evcil hayvanınızı değil, çevrenizi de göz önüne almanız gerekecektir.
Başarılı bir pire ile mücadele süreci aşağıdaki adımları kapsar:
1. Kapalı alandaki pirelerin bertaraf edilmesi
2. Açık alandaki pirelerin bertaraf edilmesi
3. Evcil hayvan üzerinden pirelerin temizlenmesi
4. Yetişkin olmamış pirelerin gelişiminin engellenmesi
Pire kontrol ürünlerinin içerisinde gelişmemiş, yavru pirelerin gelişimini engelleyen kimyasallar, böcek gelişim düzenleyicileri ve bunların bileşimleri bulunmaktadır. Kullanılması gereken ürünler, pirenin türü, yayılma durumu, sayısı, evcil hayvanınızın yaşı, çevre faktörleri, etraftaki diğer hayvanlara ve özel aile ihtiyaçlarına (allerji, astım, yaş gibi) göre değişmektedir.
Kapalı alandaki pireler ile mücadele
Çevresel faktörleri gözardı eden hiçbir pire kontrol programı başarılı olamaz. Kapalı alandaki pireler ile mücadele, elektrikli süpürge ile temizlik, geride kalan yetişkin pirelerin bertaraf edilmesi ve gelişmemiş pirelerin gelişiminin engellenmesi aşamalarını kapsar.
İşe kedinizin/köpeğinizin sıkça vakit geçirdiği, uyuduğu, oyun oynadığı yerleri süpürerek başlayın. Elektrikli süpürge ile temizlik pire yumurtalarının %50'sini temizler. Bu işlemi günde bir sefer yapmanız gerekir. Temizleme işlemi sonrasında kullandığınız toz torbasını plastik bir poşete koyup çöpe atın.
Yetişkin pireler için kullanacağınız ilaçlar her türlü pireye etkili ve yumurta gelişimini engelleyen cinsten olmalıdır. Bu ilaçlar halı tozu, sisleme ve spray tarzı olmak üzere 3 çeşittir.
Sisleme, geniş alanlar için uygun olup, duman/sis şeklinde ilacın pireli bölgelere uygulanması şeklinde kullanılır. Sisleme ve sprayler, ulaşılması güç bölgelere ilacın uygulanmasını kolaylaştırır. Spray ve sisleme için kullandığınız ilaçların insanlara zararlarını inceleyip almanız çok önemlidir. Bu tür ilaçlamalar için veterinerinizden ve profesyonel temizlik firmalarından destek almanız gerekir.
Köpeğinizin kendine ait ir yatağı varsa bunu haftada bir kerz yıkayıp, kuruma sonrasında ilaç ile dezenfekte etmelisiniz.Otomobilinizi, garajınızı ve kedinizin / köpeğinizin sıkça zaman geçirdiği alanları da temizleyip ilaçlama yapmalısınız.
Dış ortamlarda pire kontrolü
Dış ortamların temizliği, ev dışında evcil hayvanınızın zaman geçirdiği alanların temizlenmesi işlemini kapsar. Pireler nemli, sıcak, gölgeli ve organik atıkların oldukları bölgeleri severler. Çöp tenekerliene yakın bölgeler, köpek kulübesi, balkon altları gibi yerler pire gelişimine ve yaşamasına uygun bölgelerdir.
Pire gelişimine uygun bölgelerde öncelikle organik atık (yemek atıkları gibi) var ise bunu temizlemeniz gerekir. Bu durum pirenin yaşam alanını bozacaktır. Pire temizliği için bu bölgelerde sisleme ve sprayleme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bu temizlik çalışması 7 ila 21 gün süresince yapılmalıdır. Kullandığınız ilacın yer altı sularına, akarsu ve derelere karışmayacağını garanti altına almalısınız.
Evcil hayvanınız için pire kontrolü:
Evcil hayvanınızı ilaçladıktan sonra ya da pire şampuanı ile yıkadıktan sonra, hala canlı pireler görmeniz normaldir. Pire kontrolü zaman isteyen bir süreçtir. Hayvanınız üzerinde pire tespit ederseniz, temizlemek ve tedavi etmek amacıyla yapabileceğiniz spray, toz pire ilaçlarının kullanılması, ağızdan ilaç verilmesi, pire tasmaları, toz ilaçlar gibi. Pirelerin, bu ilaçları uygular uygulamaz ölmelerini beklemek doğru değildir. Uygulanan ilacın pire tarafından emiliyor olması ile bu süreç tamamlanacaktır.
Hayvanlarımızı pirelerden uzak tutmanın en iyi yolu, pire bulşamasını önlemektir. Düzenli olarak ilaçlarının verilmesi, iç ve dış parazit aşı ve tabletlerinin zamanında verilmesi önemlidir.
(Not:Alıntıdır. Yararlı Ola Bilecek Bilgiler İçermektedir.)
Yorumları: 1,843
Konuları: 18
Kayıt Tarihi: 12-08-2009
Verdiği Teşekkür: 0
Aldığı Teşekkür: 4
RE: Köpekler İçin Yararlı Bilgiler
önce eline sağlık teşekküler tek tek okudum emin olabilirsin 1 bölüm hariç gerisi iyi
konuyu nerden kopyaladın bilmem ama yiyecek konusunu mama satıcılarının uydurduğu kesin neredeyse hazır mama hariç hiç bi şey yedirmeyin deniliyor aralarada kendilerininde inanmayacağı şeyler serpiştirmişler (şeftali çekirdeği domatesin sapı kökü yaprağı ben hiç köpeğin domates filizini yediğini görmedim ) süt zararlıysa çocuklarımıza niye veriyoruz aptalmıyız biz ? hazır mamanın içinde ne var çok merak ettim ? sucuk salam pastırmayı bulsa sahibi yer , oldu canım dağda çoban köpeklere yal yapmasın süte ekmek doğramasın sırtında hazır mama çuvalı gezdirsin hiç canım.
NOKTAYI CÜMLENİN SONUNDA DEĞİL TERETTÜTTE KALDIĞIN YERDE KOY
Yorumları: 299
Konuları: 11
Kayıt Tarihi: 17-10-2010
Verdiği Teşekkür: 27
Aldığı Teşekkür: 15
RE: Köpekler İçin Yararlı Bilgiler
kopekler acından olur bu diyeti uygularsan aslında bu konu hakında yazılcak cok sey var benim yıllarca hep kafamı kurcalamıstır soyleyeceklerim göcebe hayatı yasayan cingeneler vardır genelde sukenarı sogut agaclarının bol oldugu yerlerde konaklarlar soğukta karda kış ta cadırda yatarlar bunların cocuklarını gorurdum o sovukta karda kışta yalın ayak uzerinde elbise yok cogunun yedikleri ictikleri hemen hemen belli kısacası cocuk yasta zor sartlarda buyuyorlar fakat bu cocuklar kolay kolay hastalanmıyor neden ? cok rahat buyumus yedigi onunda yemedigi arkasında sıcak sudan sovuk suya eli degmemis cok iyi sartlarda ki bir cocukta ne hikmetse en ufak bir seyde hasta oluyorlar halbuki asıl hasta olması gereken o sovukta yalınayak gezen yarı ac yarı tok beslenen cocugun olması gerekmezmi? nedenini kendim biraz cozdum zor sarlarda rezil yetisen cocugun bagısıklık sistemi dısarıdan gelen hastalıklara karsı kendi kendini savunmayı gelistiriyor gelen hastalıga gore nasıl savunma stratejisi uygulayacagını biliyor oyuzden cocuklar kolay kolay hasta olmuyor diger rahat yetisen cocukta boyle birseyi vucudu tanımadıgı icin en ufak bir hastalıkta bagısıklık sistemi caresiz kalıyor hapla topla iyi lmaya calısıyor hastalıgakarsıda herzaman zayıf kalıyor eski insanların neden kolay kolay hasta olmadıgını birazda buna baglıyorum ben daha detaylı yzılması gerek aslında konuyuda yukarıdaki olaya baglayacam bence bos bir muhabbet dogadaki kurtlara olurdu eger yukarıdaki anlatılan lar olsaydı tilkiler kurtlar dogadaki hayvanlara olurdu beslenmesi diger konuları soylemiyorum sova sarımsak kemik cig yumurta falan zararlıdiye yazmısta ona takıldı kafam neyse hicbiri dogru deyil yiyecek konusunda digerlerini bilmem essek eti yedirin kopege bol bol gerisini karısmayın sal ondan sonra kimle salacaksan
Yorumları: 161
Konuları: 11
Kayıt Tarihi: 16-03-2010
Verdiği Teşekkür: 0
Aldığı Teşekkür: 1
RE: Köpekler İçin Yararlı Bilgiler
(13-02-2011, Saat:01:36)durali Adlı Kullanıcıdan Alıntı: kopekler acından olur bu diyeti uygularsan aslında bu konu hakında yazılcak cok sey var benim yıllarca hep kafamı kurcalamıstır soyleyeceklerim göcebe hayatı yasayan cingeneler vardır genelde sukenarı sogut agaclarının bol oldugu yerlerde konaklarlar soğukta karda kış ta cadırda yatarlar bunların cocuklarını gorurdum o sovukta karda kışta yalın ayak uzerinde elbise yok cogunun yedikleri ictikleri hemen hemen belli kısacası cocuk yasta zor sartlarda buyuyorlar fakat bu cocuklar kolay kolay hastalanmıyor neden ? cok rahat buyumus yedigi onunda yemedigi arkasında sıcak sudan sovuk suya eli degmemis cok iyi sartlarda ki bir cocukta ne hikmetse en ufak bir seyde hasta oluyorlar halbuki asıl hasta olması gereken o sovukta yalınayak gezen yarı ac yarı tok beslenen cocugun olması gerekmezmi? nedenini kendim biraz cozdum zor sarlarda rezil yetisen cocugun bagısıklık sistemi dısarıdan gelen hastalıklara karsı kendi kendini savunmayı gelistiriyor gelen hastalıga gore nasıl savunma stratejisi uygulayacagını biliyor oyuzden cocuklar kolay kolay hasta olmuyor diger rahat yetisen cocukta boyle birseyi vucudu tanımadıgı icin en ufak bir hastalıkta bagısıklık sistemi caresiz kalıyor hapla topla iyi lmaya calısıyor hastalıgakarsıda herzaman zayıf kalıyor eski insanların neden kolay kolay hasta olmadıgını birazda buna baglıyorum ben daha detaylı yzılması gerek aslında konuyuda yukarıdaki olaya baglayacam bence bos bir muhabbet dogadaki kurtlara olurdu eger yukarıdaki anlatılan lar olsaydı tilkiler kurtlar dogadaki hayvanlara olurdu beslenmesi diger konuları soylemiyorum sova sarımsak kemik cig yumurta falan zararlıdiye yazmısta ona takıldı kafam neyse hicbiri dogru deyil yiyecek konusunda digerlerini bilmem esse eti yedirin kopege bol bol gerisini karısmayın sal ondan sonra kimle salacaksan
Arkadaşım Sağol Yorumun İçin Ama Bunları Kangallar İçin Yazmamışlar Normal Köpek Her Köpekde Kangal Gibi Büyümüyor Senin Dediğin Sosyete Ve Çingene Çocuğu Örneğindeki Gibi.Yumurtaya Gelince Sarmonella Virüsü Vardır Diyor.Ve Yumurta Doğal Doping Gibidir Body Çalışanların Bolca Tükettiği Besinler Arasındadır Ama Beyazı Değil Sarısı Anlata Bildimmi Okursa Anlayacaksındır.Bende Bazı Yanlışlıklar Olduğunu Düşünüyorum Mesela Koyun Kemiği Felan Demik Bunu Yutacak Kadar Salak Hayvan Varmıdır ? İllaki Kemirecek. Bazı Şeyleri Çok Abartmışlar Ama Gördüm Bazı Yararlı Bilgilerde Var Faydalanmanızı İstedim.
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. TR KANGAL web sitesi hayvan severlerin oluşturduğu bir platformdur. sitemizde kumar, bahis vb. yasadışı faaliyetlerin sağlanması söz konusu değildir. trkangal.com daki videolar internet ortamında yayın yapan diğer video sitelerinden alıntıdır. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. 5651 Sayılı kanun’un 8. maddesine ve T.C.K’nın 125. maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. sitemiz de sansürlenmemiş içerik yoktur. telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, hakkında t34h3r@trkangal.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler tarafımızdan incelenerek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır.