Yorumları: 1,154
Konuları: 199
Kayıt Tarihi: 15-05-2009
Verdiği Teşekkür: 22
Aldığı Teşekkür: 362
Gerçek Kangal Tanımı !!
Kangalın Standart Özellikleri ;
Kangal köpeklerinin ırk standartları konusunda çeşitli görüşler ve söylentiler olmasına rağmen ortaya konulacak belgeler tam anlamıyla yok denecek kadar azdır, bu yüzden burada Mart 1997 tarihinde Türk Standardları Enstitüsü tarafından, TS 12172 olarak kabul edilen Damızlık Kangal Köpeği'nin ırk standardlarını yayınlamak istedik.
DAMIZLIK HAYVANLAR-KANGAL KÖPEĞİ
KONU, TARİF, KAPSAM
KONU
Bu standart, damızlık kangal köpeğinin tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve Muayeneleri ve piyasaya arz şekline dairdir.
TARİFLER
Damızlık Kangal Köpeği
Sivas ili çevresinde, özellikle Kangal ilçesinde yetişen, saflığı tescil edilmiş, doğal şartlara uyumlu ve dayanıklı, güçlü, çevik, gerek sahibine, gerekse sürüye sadık ve koruyucu, iri yapılı, saf ırk, ideal bir çoban köpeğidir.
Damızlık Yavru Kangal Köpeği
Irkına has özellikleri taşıyan, saflığı tescil edilmiş ve cinsiyet organlarında herhangi bir kusuru bulunmayan, 0-5 aylık yaşta erkek ve dişi Kangal köpeği yavrularıdır.
Damızlık Genç Erkek Kangal Köpeği
Irkına has özellikleri taşıyan, saflığı tescil edilmiş, kısırlaştırılmamış ve cinsiyet organlarında herhangi bir kusur bulunmayan, 6-16 aylık yaş ta erkek Kangal köpeğidir.
Damızlık Genç Dişi Kangal Köpeği
Irkına has özellikleri taşıyan, saflığı tescil edilmiş, kısırlaştırılmamış cinsiyet organlarında herhangi bir kusur bulunmayan, 6-12 aylık yaşta dişi Kangal köpeğidir.
Damızlık Ergin Erkek Kangal Köpeği
Irkına has özellikleri taşıyan, saflığı tescil edilmiş, gelişimini tamamlamış, kısırlaştırılmamış, cinsiyet organlarında herhangi bir kusuru bulunmayan, 16 aylık yaştan büyük erkek Kangal köpeğidir.
Damızlık Ergin Dişi Kangal Köpeği
Irkına has özellikleri taşıyan, saflığı tescil edilmiş, gelişimini tamamlamış, kısırlaştırılmamış, cinsiyet organlarında herhangi bir kusur bulunmayan 12 aylık’tan büyük dişi Kangal köpeğidir.
Damızlıkta Kullanılmayan Kangal Köpeği
Irkına has özellikleri taşıdığı ve saflığı tescil edilmiş olduğu halde, kalça displazisi olan, çiftleşmesinemüsaade edilmeyen veya kısırlaştırılmış dişi ve erkek Kangal köpeğidir.
KAPSAM
Bu standart, piyasaya arz edilen saf, damızlık Kangal köpeklerini kapsar. Karabaş ırkı ve benzeri köpekleri kapsamaz. SINIFLANDIRMA VE ÖZELLİKLER
SINIFLANDIRMA Gruplar
Kangal Köpekleri yaş ve cinsiyetlerine göre;
- 0-5 aylık yaşta erkek yavru,
- 0-5 aylık yaşta dişi yavru,
- 6-16 aylık yaşta genç erkek,
- 6-12 aylık yaşta genç dişi,
-16 aylıktan büyük ergin erkek,
- 12 aylıktan büyük ergin dişi,
olmak üzere altı gruptur.
Sınıflar
Kangal köpekleri puanlamada aldıkları puanlara göre;
- Birinci sınıf,
- İkinci sınıf,
olmak üzere iki sınıfa ayrılır.
Genel Özellikler
Damızlık Kangal Köpeği;
Baş büyük, uzun ve kulaklar arasında ters V º ekinde çıkıntılı, burun orta uzunlukta ve küt, ağız büyük; burun, ağız ve göz çevresi siyah,
Gözler iri ve kahverenginin değişik tonları renkte,
Kulaklar geni, uzun ve sarkık,
Boyun güçlü, baş ve vücut bağlantısı kuvvetli,
Göğüs geniş ve derin,
Karın ince ve düz,
Kuyruk iri, uzun, yukarı ve sırta doğru kıvrımlı,
Bacaklar uzun, kuvvetli, pençeler iri ve güçlü, bazılarında arka ayakları çift mahmuzlu,
Tüyler parlak, kısa, sık, açık bejden gri-sarı-beyaz renge kadar değişen tonlarda,başta burun, ağız, kulak ve göz çevresi kırçıl siyah, bacakların alt kısımları ile pençeler özellikle ön ayaklar beyaza yakın açık renkte
Koku alma duyusu gelişmiş,
Geceleri daha aktif, sürü hareketlerine uyumlu,
Sahibine ve sürüye sadık, yaban hayvanlarına ve kötü niyetli kimselere karşı hırçın ve saldırgan,
Kardeş kardeşe genelde çiftleşmeyen,
Onurlu ve işini bilen zeki, özellikte olmalıdır.
Grup Özellikleri
Grup özellikleri, yaş ve cinsiyete göre cidago yüksekliği ve ağırlık ölçüleri verilmiştir.
Damızlık Kangal Köpeğinin Yaş ve Cinsiyete Göre Cidago Yüksekliği ve Ağırlık Ölçüleri Gruplar Cidago Yüksekliği/cm Kütle/kg
0-5 aylık yaşta erkek yavru 7-50 0,3-20
0-5 aylık yaşta dişi yavru 7-50 0,3-20
6-16 aylık yaşta genç erkek 40-75 15-50
6-12 aylık yaşta genç dişi 40-65 15-40
16 aylıktan büyük yaşta ergin erkek 60-85 40-75
12 aylıktan büyük yaşta ergin dişi 50-75 30-65
KANGAL KÖPEKLERİ IRK STANDARDI 1)GENEL BAKIŞ;
Kangal köpeği diğer bir çok ırka göre iri bir ırktır,mükemmel bir arazi koruma köpeğidir. Boyunu ölçmede yerden omuz yüksekliğine kadar olan uzunluk esas alınır.İşlem sırasında boy ölçerin dikey parçası hayvanın dirseğinin arka kısmına değmelidir. Köpeğin kılları iyice bastırılmalıdır.
İdeal yükseklik ;
Erkek köpekler; 82 cm
Dişi köpekler; 75 cm
Kabul edilebilecek yükseklikler
Erkek köpekler; 70-85 cm
Dişi köpekler; 67-81cm dir.
Boydan %5 lik sapmalar makul görülebilir.%5 üzerindeki sapmalar kangal köpeklerinin değerlerine önemli zararlar vermektedir.Kangal köpekleri kareden biraz uzun vücutlu köpeklerdir.
İyi gelişmiş adaleli ve kemikli bir yapısı vardır.
Hayvanın genel yapısındaki sağlamlık ve arazideki sıkı tırıs gezmelerindeki, kurt kovalamadaki, arazinin ve sürünün tamamına hakimiyetindeki başarısı sahip olduğu anatomik yapıdan kaynaklanmaktadır.
Boy uzunluğu ile vücut uzunluğu orantısı ön ve arka bacak yapısı ile açıları köpeğe yüksek fiziki güç sağlamaktadır.
Kangalların kıl yapısı onlara her türlü hava koşulunda mükemmel koruyuculuk sağlamaktadır.
En duyarlı kangal köpeği bile sürü başında yada arazi de neşe içinde ve arzulu olarak çalışabilmeli. Kangal köpekleri her ortamda cesur ve kararlı hareketlerini gösterebilmelidir. Normal ortamlarda kangal dikkatli, söz dinleyen iyi bir arkadaş olmalı. Birlikte yaşadığı insanlara ve çocuklara saldırgan olmamalı. Aynı şekilde yabancı hayvanlara ve insanlara karşıda aşırı bir tepki göstermemeli. İnsanlar üzerinde bıraktığı etkiler intibalar; uyumu, minnettarlığı ve kendine güvenidir. Sakin ve dengeli olmalıdır, sevgi gösterilerini kabul etmeli ama ilk olarak o başlamamalı. Özgüven eksikliği bu cins için tipik olmayan bir özelliktir.
2)BAŞ;
Başın büyüklüğü vücudun büyüklüğü ile orantılı olmalıdır.(başın uzunluğu omuz yüksekliğinin %35-40 ı kadar olmalıdır) kafa aşırı kaba olmamalıdır. Kafa tası oval, yuvarlak, kulak arası genişçe ve kafatasının ortasındaki çıkıntıya doğru eğimli olmalıdır. Kafa tasındaki kaslar etli bir görünüm vermeden buruna doğru uzanmalıdır. Gözler orta büyüklükte, çıkık değildir. Gözler burun deliklerinden dikey olarak 45 derece açılarla konumlanmışlardır. Çeneler sağlam ve dudaklar dişlerini tamamen örtmelidir.
3)KULAKLAR;
Orta büyüklükte,kökünden geniş,yüz maskesini tamamlar biçimde siyahtır.V biçiminde yandan sarkık ve kafa tasına bitişik dururlar. Öne çekildiğinde gözleri kapatacak uzunlukta olmalı. Kulaklar uyarı halinde iken uç kısımları kafa tasına bitişiktirler. Sakin yada uyurken kulaklar geriye çekik durarak kafa tasına tamamen yapışık dururlar bu kusur değildir.
4)GÖZLER;
Orta büyüklükte,badem biçimli, çıkık yada gömülü değillerdir. Göz rengi maskesini tamamlayacak şekilde koyu renktir. Kahve en çok görülen renktir.
5)BOYUN;
Güçlü sağlam, kasları çok iyi gelişmiş, kafatasına orantılı nispeten uzun olmalıdır. Aşırı sarkık derili (malaklı) ve buruşuk olmamalıdır.
6)VÜCUT YAPISI;
Vücut uzunluğu yüksekliğinden 1/1,2 orantısında daha uzundur. Kısa vücutlu yada aşırı uzun bacaklı köpekler üretim için tercih edilmemeli. Göğüs derin ve oval olmalı (elips). Yandan bakıldığında bacak yüksekliği ile göğüs kafesinin alt sınırından omuz yüksekliğinin ölçüldüğü en üst noktasının uzunluğu eşit olmalıdır.(%48-52 max).
Göğüs kafesi alttan kabarık olmalıdır. Kalkan balığı gibi. Kaburga kemikleri yeteri kadar esnek ve beline doğru ufalmalıdır. Hızlı koşmayı ve arazide başarılı manevra yapmasını engelleyici bir formada olmamalıdır. Yani kafes fıçı biçiminde olmamalıdır.ortalama göğüs kafesi çevresi omuz yüksekliğinin %3-5 fazlasıdır.
Karnı hafifçe topludur, sarkık değildir ve içeri doğru incelir. Sırtı beli dahil ufuk çizgisine paraleldir. Omuzlara doğru yükselebilir. Sağrı orta uzunlukta, omuz yüksekliğinin uzunluğunun %25 i kadardır.
7)KUYRUK;
Yumuşak gür,iyi gelişmiş yere sarkıkken topuk kemiğine kadar uzanmalıdır. Vücut tüylerinden aşırı tüylü olmamalıdır. Hareket halinde yada uyarı durumunda minimum kuyruk ucunu tam içe dönük olarak sarmalı ve sırtına doğru toplamalı.
8)ÖN BACAKLAR;
Kürek kemiği uzun ufuk çizgisine göre 45 derece açılı eğik ve göğüs kafesine sımsıkı bitişiktir. Omuz ve kürek kemiği sağlam, gelişmiş kasları olmalıdır. Önden bakıldığında dirsekler dışa yada içe dönük olmamalıdır. Bacaklar göğüs kafesinden aşağı doğru düzgün şekilde inmelidir. Bilekler sağlam ve kalınlığı bacağın en üst çap kalınlığından çok ince olmamalıdır.
9)ARKA BACAKLAR;
Uylukları orta uzunlukta,sağlam kabarık ve kaslıdır. Yandan bakış normal uyarı durumunda uyluk ve uyluk altı kemiği 45 derecelik açı oluşturur. Topuk ekleminden bileklere inen kısım (tarak kemikleri) 90 derece açı oluşturur. Ayak tabanları sağlam ve kuru olmalıdır. Topuk kemikleri uzun arazi yürüyüşü ve kurt yada diğer köpeklerle olan boğuşmalarda avantaj sağlayıcı şekilde kısadır.
10)PENÇE (PATİLER);
Yuvarlak uzun kemikli parmaklı,toplu ve kaslı görünümlüdür. Yastıklar sert ve çatlaksız olmalıdır. Tırnaklar kısadır. Bazen önde yada arkada fazladan bir yada ikişer fazla tırnak bulunmalıdır. Bu ne pozitif ne de negatif bir durumdur.
11)RENK;
Açık bej den sütlü kahveye kadar olan renk aralığında olabilirler. Bazılarında sırt bölgesinde enseden kuyruğa doğru kırçıllı olmak sureti ile siyah kıllar olabilir.
Göğüste ve bilekte beyazlık kabul edilebilir. Kuyruk ucunda da beyazlık olabilmektedir. Bunun dışında bir yerde beyazlık olmamalıdır. Yüzü, çene çevresi, gözlerin etrafı,(bazen alın dahil) kulaklar siyahtır.
12)POST;
Sert kıllı esas postu sıktır. Doğru şekilde vücuduna sıkıca yerleşmiştir. Genelde çift kat tüy yapısı vardır. Alttaki pamuksu üstteki kıl tipindedir. Sırtta ve göğüste biraz daha uzundur. Aşırı uzun ve kıllardaki yamulma ve kıvrılma hatadır
13)KUSURLAR;
Köpeğin çalışma özelliklerini azaltan yavaşlatan özellikler şunlardır.
Cinsel özelliklerde bozukluk. Kangal köpeklerine has olmayan psikoloji, zayıf sinir sistemi, çok fazla heyecanlı, hiddetli, korku, yeteri kadar neşeli olmamak, tembel, testislerin gelişmemiş olması, albinizm renkli göz, burundan alına doğru yada her hangi bir şekilde maskede beyazlık, vücutta beyaz yada kahve yada ana renginin dışındaki her renk,aşırı uzun yada kısa çene, genel olarak köpeğin vücut ve genel haline uyumsuz her türlü şey hatadır
Yorumları: 193
Konuları: 5
Kayıt Tarihi: 03-02-2010
Verdiği Teşekkür: 2
Aldığı Teşekkür: 1
RE: Gerçek Kangal Tanımı !!
Kimse kusura bakmasın. Lakin bende kendi düşünelerimi yazmak isterim.
Çok geniş bir coğrafyada yaşıyoruz.
Anadolu insanının başlıca geçim kaynağı hayvancılık. (ki karaman,aksaray,karapınar,konya ve doğu taraflarında hayvancılık daha fazladır)
Sırf elin gavuru geldi sivasta boz koyun köpeği gördü diye onun tescillediği renkte, yapıda köpeklere kangal etiketi yapıştırmak diğer köpeklere haksızlıktır bence.
Kaldı ki bundan yıllar öncesini düşünün. Adamlar koyun koruyan cüsseli sağlam köpekleri çiftleştirmiş üretmiş kullanmış. Ne rengi dikkate almış ne de köpeğin yöresini.
Gavur ne derse desin bu toprakların insanı onlardan daha iyi bilir bu işi. Biz koyuna gidecek köpeği de biliriz, kapıda bekçilik yapacak köpeğide...
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. TR KANGAL web sitesi hayvan severlerin oluşturduğu bir platformdur. sitemizde kumar, bahis vb. yasadışı faaliyetlerin sağlanması söz konusu değildir. trkangal.com daki videolar internet ortamında yayın yapan diğer video sitelerinden alıntıdır. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. 5651 Sayılı kanun’un 8. maddesine ve T.C.K’nın 125. maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. sitemiz de sansürlenmemiş içerik yoktur. telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, hakkında t34h3r@trkangal.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler tarafımızdan incelenerek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır.