Yorumları: 299
Konuları: 11
Kayıt Tarihi: 17-10-2010
Verdiği Teşekkür: 27
Aldığı Teşekkür: 15
Enik yetiştirenler icin öenemli bilgiler.
Herkese merhabalar çok sorulan ve özellikle ilk defa köpek besleyecek olan avcılarımızın en sık sordukları soru bu . aşılar ne zaman başlamalı? hangi aşıları yaptırmalıyım? v.s
Evet ilk önemli noktamız aşılamadan önce yapılması gereken parazit uygulamalar. genellikle bütün yavru köpeklerde ilk doğduklarında bağırsak paraziti vardır ve bu daha doğmadan önce anneden plasenta yoluyla alınır vede emzirme döneminde de sütle alınmaya devam eder. bu geçişi engelleyebilmek için anne adayı köpeğimize gebeliğin 45. gününde mutlaka kilosuna göre parazit uygulamalarımızı yapmalıyız. (tabi ki köpeklerimize normalde de rutin olarak 45 günde bir parazit uygulamalarımızı yapmamız gereklidir.) Bundan sonraki uygulamalar yine periyodik olarak 45 günde bir devam etmelidir.
Bahsi geçen parazitin şematik yaşam döngüsü:
Evet şimdi gelelim bu aşılama işi nasıl olacak bunu da kısaca şematik olarak vereyim umarım yardımcı olacaktır:
YAVRUNUN YAŞI YAPILACAK UYGULAMA
bu aşılar yıllık olarak tekrarlanmalıdır ve parazit uygulamaları da her 45 günde 1 mutlaka yinelenmeli
bu yazı bir Vet hekimin yazısından alıntıdır.
RAŞİTİZM VE OSTEOMALASİ
Her iki hastalık da kemik dokunun önemli bir metabolizma bozukluğu olup gençlerde raşitizm,yaşlılarda osteomalasi şeklinde kendini belli eder.Raşitizm gelişme çağındaki genç hayvanlarda kemik dokuda Ca üretiminin yetersiz olması sonucu kemiklerde deformasyona sebep olur.Osteomalasi ise yaşlı hayvanlarda kemik dokusunun Ca kaybetmesi sonucu kemiklerin yumuşamasına ve kolay kırılabilir hale gelmesine neden olur.
Nedenleri:
-Alınan gıdalarda Ca ve P miktarının az olması,
-Gıdalardaki Ca ve Mg oranının dengesiz olması
-Vitamin D eksikliği
-Açık hava,güneş ve egzersizden mahrum kalmak
-Mineral maddelerin emilimini engelleyen kronik bağırsak hastalıkları
Klinik belirtiler:
Raşitizm
-Hastalık yavaş gelişir.
-Büyümede gecikme,iştahsızlık ve zayıflama görülür.
-Ön ve arka bacaklar eğrilir.
-Kemik ve eklemlere basınç yapıldığında ağrı görülür.
-Omurgada eğrilik,göğüste daralma ve sırtta kamburlaşma görülür.
-Diş değiştirmede gecikme ve kramplar görülür.
-Toprak,taş yeme ve duvarları yalama görülebilir.
-Tüyler mat ve karışıktır.
-Kabızlık ve idrar tutukluğu görülebilir.
Osteomalasi
-Zayıflama,iştahsızlık ,süt veriminde azalma görülür.
-Yürüme ve yatıp kalkmada güçlük ve inleme görülür.
-Hafif düşme,vurma ve çarpmalarda kemikler kolayca kırılabilir.
Korunma:
-Gebelik sırasında anne iyi beslenmeli.
-Yavrular yeterli anne sütü almalı.
-Hayvanlar güneş ışığından yeteri kadar yararlanmalı.
-Klinik bulgulardan herhangi biri görüldüğünde hekime başvurulmalı.
-Tedavi sırasında kırık riskini azaltmak için hayvanın hareketleri kısıtlanmalı.
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. TR KANGAL web sitesi hayvan severlerin oluşturduğu bir platformdur. sitemizde kumar, bahis vb. yasadışı faaliyetlerin sağlanması söz konusu değildir. trkangal.com daki videolar internet ortamında yayın yapan diğer video sitelerinden alıntıdır. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. 5651 Sayılı kanun’un 8. maddesine ve T.C.K’nın 125. maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. sitemiz de sansürlenmemiş içerik yoktur. telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, hakkında t34h3r@trkangal.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler tarafımızdan incelenerek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır.