Yorumları: 11,092
Konuları: 4,703
Kayıt Tarihi: 02-02-2009
Verdiği Teşekkür: 437
Aldığı Teşekkür: 1678
Aşı Nedir ? Neden Yapılır ?
AŞILAR:
İster insan, ister hayvan olsun bir canlının yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için koruyucu hekimlik önemli bir faktördür. Canlının yaşamını tehlikeye sokabilecek veya kalıcı arazlar oluşturabilecek bazı hastalıkları daha ortaya çıkmadan önlemek, bu hastalıkların oluştuktan sonraki tedavisinden daha fazla önem taşır. Bir çok viral veya bakteriyel hastalığa karşı geliştirilen aşılar çok uzun zamandır koruyucu hekimlikte kullanılmaktadır. Bu nedenle aşılar, koruyucu hekimliğin en önemli silahlarından biri sayılabilir. Örnek vermek gerekirse, bir çok ülkede büyük tehdit oluşturan ve binlerce insan ve hayvanın ölümüne neden olan kuduz, bugün koruyucu hekimlik ve kuduza karşı geliştirilen aşılar sayesinde önemini yitirmiştir.
AŞILAMA ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:
Aşılar sağlıklı olan köpeklere uygulanmalıdır.
İç ve dış paraziti bulunan köpeklere aşı uygulanmamalıdır. Aşılanacak hayvanlar parazitlerden arındırılmış olmalıdır.
Aşılanacak yavru ve yetişkin köpeklerin vücut sıcaklığı normal ( 38-39.5 °C ) sınırlar içinde olmalıdır.
Ateşin yüksek olması vücutta bir enfeksiyon olduğunun göstergesidir. Böyle durumlarda öncelikle ateşin (enfeksiyonun) nedeni bulunmalı, tedavi edilmeli ve daha sonra aşılamalara başlanmalıdır.
Aşılanacak hayvanlara en az bir hafta öncesinden kortikosteroid (kortizon) türü ilaçlardan biri yapılmamış olmalıdır.
Eğer köpeğin devam eden bir tedavisi var ise tedavi bitimi ve bir süre sonrasına kadar aşıları ertelenebilir. Bu veteriner hekiminizin karar vereceği bir konudur.
Hamile köpeklere aşı uygulanmamalıdır. Bu dönemdeki aşı uygulamaları köpeğinize ekstra stres yüklenmesine neden olacaktır.
Öestrustaki (kızgınlıkta olan) köpeklere aşı uygulanmamalı, dönemi bitinceye kadar aşıları ertelenmelidir.
İster yavru, ister yetişkin olsun aşılamadan 2 gün önce ve 2 gün sonrasında yıkama yapılmamalıdır.
Köpeğinizin aşı programı, sağlık durumu gözönüne alınarak veteriner hekiminiz tarafından en uygun şekilde hazırlanacaktır. Aşılama için veteriner hekiminizin uygun gördüğü programı aksatmadan ve tarihlerine uyarak yerine getirmeniz yavrunuzun sağlığı açısından önemlidir. Bir iki günlük gecikmeler yavrunuzun sağlığını çok etkilemeyebilir fakat daha uzun zamanlı gecikmelerin risk faktörlerini arttıracağı unutulmamalıdır.
Aşılamaya başlanma zamanının belirlenmesi önemli bir noktadır. Aşılamalara yavru 6-7 haftalık olduğunda başlanmalıdır. Daha erken dönemde başlanılacak aşı uygulamaları, istenilen bağışıklık seviyesinin sağlanmasında yetersiz kalacaktır. Bunun nedeni de yavrunun anneden aldığı maternal antikorlardır.
Aşılanacak köpekler stres oluşturacak etkenlerden uzak tutulmuş olmalıdır.Bu yüzden yavru size geldikten sonra aşılamalara başlamak için 4-5 gün beklemekte yarar vardır. Bu süreç içersinde yavru hem size hem de başlangıçta onun için yabancı olan ev ortamına alışmak için fırsat bulacaktır. Ayrıca bu 4-5 günlük dönem size yavrunun herhangi bir hastalığı olup olmadığını izleme imkanı da verecektir. Aşılama öncesi yavrulara iyi bir bakım ve beslenme uygulanmalıdır.
Yavru köpekler ilk aşılamaya başlanmadan önce dışkı tahlili yapılarak parazit varlığı yönünden incelenmelidir. Yapılan muayene sonucu parazite rastlanırsa yavru önce parazitlerden arındırılmalı, daha sonra aşılarına başlanmalıdır.
Yavruların 4-6 haftalık yaştan başlayarak aşılama serileri tamamlanıncaya kadar geçen sürede çevredeki diğer hayvanlardan izole edilmesi gerekmektedir. Ayrıca aşılamalar bitene kadar yavrular dışarı çıkartılmamalı ve dışarda gezdirilmemelidir.
Eğer izolasyon mümkün değilse, köpek sahipleri yavruları, çok sayıda köpeğin bir araya geldiği parklar, dinlenme alanları gibi yerlerden uzak tutarak, yavrularının hastalığa yakalanması ihtimalini minimuma indirmelidirler.
Yavrular aşılama bitene kadar yıkanmamalıdır. Çünkü yavrularda bağışıklık daha henüz tam olarak gelişmediğinden yapılacak yıkama, yavrunun direncini kıracak ve hastalıklara karşı duyarlı hale getirecektir. Bu dönemde eğer gerekiyorsa temizlik işlemi için kuru şampuanlar kullanılmalıdır.
Yavru aşılarının bittiği dönemden sonra yapılacak olan aşı uygulamalarından (tekrar aşılar) bir hafta öncesine ve aşıdan bir hafta sonrasına kadar köpeğinize banyo yaptırmayın. Yeni banyo yapmış hayvanlara aşı yapmak birtakım olumsuzluklara (ateş, keyifsizlik…) yol açabilmektedir.
Köpeğinizi yavru aşılamaları bittikten bir hafta sonra dışarı çıkarmaya başlayabilirsiniz.
*** Degerli Uyelerimiz ***
( Yardima ihtiyaci Olan Uyelerimiz icin )
Sitemizde Problem Yasayan Uyelerimiz TELEGRAM Davet Ediyoruz ( VIDEO - RESIM - UYELIK - GENEL YARDIM )
Yorumları: 25
Konuları: 0
Kayıt Tarihi: 05-06-2009
Verdiği Teşekkür: 0
Aldığı Teşekkür: 3
RE: Aşı Nedir ? Neden Yapılır ?
Aşı saglıklı hayvana yapılır.
BİR ÖNERİ GEBE HAYVANINIZA GEBELİGİN ORTALAMA 30-35 GÜNLERİ ARASINDA KARMA AŞI YAPTIRABİLİRSİNİZ BU YAVRULARIN BAGIŞIKLIGININ ARTMASI AÇISINDAN FAYDALI BİR UYGULAMA.
Yorumları: 227
Konuları: 0
Kayıt Tarihi: 02-10-2011
Verdiği Teşekkür: 0
Aldığı Teşekkür: 1
RE: Aşı Nedir ? Neden Yapılır ?
(06-03-2012, Saat:02:55)veteriner Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Aşı saglıklı hayvana yapılır.
BİR ÖNERİ GEBE HAYVANINIZA GEBELİGİN ORTALAMA 30-35 GÜNLERİ ARASINDA KARMA AŞI YAPTIRABİLİRSİNİZ BU YAVRULARIN BAGIŞIKLIGININ ARTMASI AÇISINDAN FAYDALI BİR UYGULAMA.
slm hekimim.uygulanması gereken karma hakkında bilgi için tşk.ler.hangi karmayı öneriyorsunuz?ithal ve yerli karmalar var?
Yorumları: 25
Konuları: 0
Kayıt Tarihi: 05-06-2009
Verdiği Teşekkür: 0
Aldığı Teşekkür: 3
RE: Aşı Nedir ? Neden Yapılır ?
karma aiı mümkün oldugunca az sayıda hastalıga özel olursa daha faydalı bir bagışıklık oluştururpiyasada 5 li ve 7 li karma mevcut.ilk aşılamada bulabilirnirse (bu ara biraz sıkıntılı) özellikle ikili karma puppy dp yapılması özellikle öok öldürücü iki hastalıga karşı bagışıklık saglanır.
Yorumları: 25
Konuları: 0
Kayıt Tarihi: 05-06-2009
Verdiği Teşekkür: 0
Aldığı Teşekkür: 3
RE: Aşı Nedir ? Neden Yapılır ?
var karmanın içerisinde parvo ve distemper mutlaka vardır ancak bu hastalıklar ölüm riski fazla ve tedavi şansı az oldugundan bölge bulaşık ise hekiminiz tarafından tekrarlanmak istenebilir.
Yorumları: 52
Konuları: 0
Kayıt Tarihi: 17-12-2009
Verdiği Teşekkür: 0
Aldığı Teşekkür: 0
RE: Aşı Nedir ? Neden Yapılır ?
aşının amacı;
vucuda giren yabancı maddelerin hızlı tanınması ve bunları yokedilmesi için yapılan şeylerin savunma sisteminin belleğine aktarılması bu olay tekrarlanınca hızlı bir şekilde yanıt verme işlemini kapsar.
yani piyasada yapılan aşılar genelde içinde zayıftılmış veya ölü bir takım bakteri virüs barındırır.vucuda bu aşı yapıldığında vucuttaki hücreler önce buna karşı bir yanıt hazırlar.ve oluşturduğu bu yanıt aynı madde vucuda tekrar girdiğinde daha hızlı bir şekilde yokeldilmesi için belleğe b plazma hücreleri veya bellekli hücrelerin belleğine kaydedilir.yani aşı hastalıkların vucuttaki kaydı için gereklidir.ve yaptırılması gerekliiii..
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. TR KANGAL web sitesi hayvan severlerin oluşturduğu bir platformdur. sitemizde kumar, bahis vb. yasadışı faaliyetlerin sağlanması söz konusu değildir. trkangal.com daki videolar internet ortamında yayın yapan diğer video sitelerinden alıntıdır. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. 5651 Sayılı kanun’un 8. maddesine ve T.C.K’nın 125. maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. sitemiz de sansürlenmemiş içerik yoktur. telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, hakkında t34h3r@trkangal.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler tarafımızdan incelenerek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır.